Oğlumun Yemekleri

Bir lavabo dolusu bulaşık şu küçücük iki kase çorba için :)


Mutfak fayansları notluk, yemek tarifleri ay ay değişirken şimdilerde (Bartu 10 aylık) davranış ve yaklaşımlarla ilgili notlarla dolu :)







Birisini sevince herşeyi sevgi ile hazırlanıyor :)






5-6 AYLAR

Yoğurt Tarifi:

Bir su bardağı inek ya da keçi sütünü ısıt (parmağını içine soktuğunda yakmayacak ama içinde gezdirdiğinde yanacak kadar). 1 Çay kaşığı yoğurdu ekle ve karıştır. 3-4 saat beklet.

Çorba Tarifi:

Bir küçük patates, bir küçük havuç, iki tatlı kaşığı (silme kaşık) pirinç, 350 ml su ekle, pişir. Piştikten sonra iki tatlı kaşığı zeytinyağı koy. blenderdan geçir. yarısını içir. geri kalanı (cam kavanozda) ertesi gün benmari usulü ısıtılıp tekrar verilir. 

Diğer bilgiler için tıklayın

6-7 AYLAR

Kahvaltı:

Bir kibrit kutusu inek peyniri, yarım saat ılık suda bekletilip tuzu çıkarıldıktan sonra bir dilim bebek ekmeği (eti ya da uno) ile birlikte rondoya konur. (Dikkat!!! Dünya Sağlık Örgütü'nün son araştırmalarına göre bu bebek ekmeklerinin de çok sağlıklı olmadığına dair yazılar varmış. HİPP'in organik bebek bisküvisi en iyi seçenekmiş bu durumda) Üzerine 60-90 cc anne sütü ya da mama eklenerek rondolanır. Eğer bebek bu karışımı sevmezse üzerine en sediği meyvenin rendesi ya da bir tatli kasigi ev yapımı üzüm pekmezi ya da keçi boynuzu pekmezi eklenir. Pekmez doğal tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.


Şehriye çorbası:
1/3 ajda bardağı şehriye
2-3 çeşit sebze (yarım kabak+ 1 arpacık soğan+4-5 dal maydonoz)
1 kibrit kutusu tavuk göğüs (6,5 aydan sonra) (Dikkat!!! Tavuklar hormonlu. Mümkünse organik al.)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2-3 kupa su

Tarhana Çorbası:
2/3 ajda bardağı tarhana (acısız, tuzsuz ev tarhanası)
2-3 çeşit sebze (yarım havuç+ yarım diş sarımsak+2-3 dilim patates)
1 ceviz içi büyüklüğünde kıyma (6,5 aydan sonra) (Dana bonfile ya da dana kuşbaşı)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2-3 kupa su

Yoğurt çorbası:
2 yemek kaşığı yoğurda 1 tatlı kaşığı un eklenerek çırpılır.
1 tatlı kaşığı pirinç
3-4 dilim patates
Bir tutam nane
4-5 adet taze fasulye
2-3 kupa su
1 kibrit kutusu tavuk göğüs (6,5 aydan sonra)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Detaylar için tıklayın

7-8 AYLAR

Taze fasulye püresi:
1 avuç taze fasule (100-150 gr sebze)
1 ceviz içi kıyma
1 arpacık soğan
1 tatlı kaşığı zeytinyağı ( yemek ocaktan indikten sonra eklenir)
1 tatlı kaşığı pirinç
1.5 aida bardağı su (yaklaşık 180 ml)
Püreleri mümkünse rondo yerine elle ezerek yedir. Bebek tolere edemezse rondola.

Ispanak veya semizotu püresi : (ayda max. 2-3 kere)
1 avuç ıspanak (100-150 gr sebze)
1 ceviz içi kıyma
1 arpacık soğan
1 tatlı kaşığı zeytinyağı ( yemek ocaktan indikten sonra eklenir)
1 tatlı kaşığı pirinç
1.5 aida bardağı su (yaklaşık 180 ml)

Kırmızı mercimek çorbası:
(Tercihen mercimekleri düdüklüde haşla. Düdüklüde haşlayınca su yukarıda, mercimek aşağıda kalacak; o suyu dök. Böylelikle neredeyse bütün gazı gider.)
2-3 dilim patates, ½ havuç
1 arpacık soğan
½ aida bardağı kırmızı mercimek
1 ceviz içi kıyma
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2-3 kupa su (400-600 ml.)

Dolma: 7. ayın sonunda başlanır. Mevsimine göre kabak, biber ya da patates kullanılır.
İçi için:
1 ceviz içi kıyma
1 arpacık soğan
1 diş sarımsak
2-3 sap maydonoz
1 domates rendesi - (şimdilik bol bol değil)
½ aida bardağı su
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1-2 tatlı kaşığı pirinç karıştırılır ve dolma doldurulur. Bir günde ½ kabak / ½ patates / 1 biber dolması ezilmiş şekild yedirilebilir. Biber dolması piştikten sonra, biberin dış zarı soyulup ezilir. ( dolmalar yoğurt ilavesi yapılarak da ezilebilir.) mümkünse elinle yedir ve eliyle bebek de yesin.( eliyle ağzına attığı miktarı gözünle kontrol et!.)

Muhallebi: (eğer yoğurtu erken yiyor ve/veya akşam saatlerinde gece için beslenmesi gerektiğini düşünüyorsan)
1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 çay kaşığı yulaf unu
1 leblebi büyüklüğünde tereyağı
150 ml. Su ile pişirilir.
Diğer tarafta 3 ölçek mama (toz mama – Hibb organik 2 , aptamil 2 gibi) meyve püresi/ meyve suyuyla ezilip bulamaç haline gelir.
Muhallebi ocaktan inince ikisi birleştirilir. Tercihe göre birazcık keçiboynuzu pekmez de eklenebilir.


8. Aydan sonra

Alternatif Kahvaltı

1 dilim rondolonmuş ekmek
1/2 kibrit kutusu taze kaşar
1/2 kibrit kutusu beyaz peynir
1 adet domates
1/2 yumurta sarısı
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1-2 damla limon

Ekmeğin üzerine peynirler ve yumurta sarısı rendelenerek eklenir. 1 adet orta boy domates (kabuksuz ve çekirdeksiz) az miktarda suyla önceden pişirilip soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kahvaltının üzerine eklenir. Son olarak zeytinyağı ve limon konularak karıştırılır.

Yeşil Mercimek Çorbası

1/2 ajda bardağı yeşil mercimek
1 arpacık soğanı
1 yemek kaşığı ev eriştesi
1 küçük domates rendesi
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
3-4 ajda bardağı su

Brokoli - Patates Püresi

Avuç içi kadar brokoli
1 küçük patates
1 diş sarımsak rendesi
1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1.5 ajda bardağı su

Önce patates haşlamaya başlanır, biraz haşlandıktan sonra brokoli, sarımsak rendesi ve pirirnç unu eklenir. Suyu çekince ocaktan indirilir, Üzerine zeytinyağı ve yoğurt eklenerek ezilir.

Karnabahar ve Patates Püresi

Avuç içi kadar karnabahar
1 küçük patates
1 diş sarımsak rendesi
1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1.5 ajda bardağı su

Önce patates haşlamaya başlanır, biraz haşlandıktan sonra karnabahar, sarımsak rendesi ve pirirnç unu eklenir. Suyu çekince ocaktan indirilir, Üzerine zeytinyağı ve yoğurt eklenerek ezilir.

Kuru Fasulye ya da Nohut

1 avuç kuru fasulye ya da nohut
2-3 ajda bardağı su
1/4 Salçalık kırmızı biber
1/2 havuş
2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Nohut ya da kuru fasulye haşlanır. Ocaktan indirdikten sonra kabukları soyulur. Soyulmuş kuru fasulye ya da nohut, haşlama suyu, havuç, kırmızı biber (çekirdekleri çıkartıldıktan sonra parçalanmadan konur) pişirilir. Ocaktan inince önce biberin dış zarı soyulup atılır sonra zeytinyağı eklenerek çatalla ezilir.

Cacık

1/2 Salatalık
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 ajda bardağı yoğurt
Çok az nane
1 dilim rondolonmuş ekmek

Sebzeli Erişte

3-4 dilim patates
1/2 Havuç
8-10 adet bezelye
1 diş sarımsak
1 avuç ev eriştesi
1 kibrit kutusu taze kaşar
2-3 ajda bardağı su

Önce sebzeler haşlanır. Daha sonra sebzeler çıkartılarak aynı suda erişteler haşlanır. Erişte suyunu çekince üzerine sebzeler parçalanarak konur ve sıcakken peynir rendelenir. Bu şekilde biraz rendelenir.

Not 1: Bu ay lahana ya da Brüksel lahanası da haftada 1 ya da 2 gün ve az miktarlarda çorbalarına eklenebilir.
Not 2: Bu yemekler ezilip elle kolayca yedirilebilir. Bu nedenle tavuk göğsü ya da kıyma eklenmemiştir. Ancak eski menüdeki çorbalara daha fazla kıyma ya da tavuk eklenerek (1.5 cevuz içi kıyma ya da 1.5 kibrit kutusu tavuk göğsü) et ihtiyacı böylece dengelenirb
Not 3: Ev yapımı mantı da aynı sebzeli erişte gibi pişirilebilir. Ancak yoğurt ilavesi yapılıp biraz rondolanır. (Mantı içi baharatsız hazırlanır)

Tarif İçin Link


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder