9 Şubat 2014 Pazar

9 Aydan Sonra Beslenme



Beslenme Kuralları:

1- Lezzet: 9 aydan sonra çocukları lezzetle tanıştırıyoruz. Çünkü tat duyguları olgunlaşıyor. Tuz iyotlu olduğundan ve büyüyen beynin iyot ihtiyacı olduğundan tuza başlanır ve yemek ocaktan inip soğuyunca bir tutam atılr. (Sıcakta iyot kayboluyor) Tuz mutfağın en serin ve ışık almayan yerinde saklanır.

Aynı zamanda, sabah kahvaltılarında çok az tahin eklenmiş pekmez karışımlarına ekmek batırılıp verilebilir.

2- Sofraya aileyle oturma: Bu aydan sonra ebeveynlerin yemekleri acılı ya da salçalı değilse sularına ekmek bandırıp elimizle bebeklere yedirebiliriz. Ayrıca salata sularına batırılmış ekmekleri de yedirebiliriz. Ayrıca bebekleri akşam yemeğinde sofraya bizimle oturtup önlerine bu salataya ve yemeğe batırılmış küçük ekmek parçalarını da koyup iki parmağıyla oynamasına, ağzına götürmesine, yere atmasına ya da ağzımıza vermesine izin verilir.

3- Katı-sıvı ayrımı: 9 aydan snra bebeklerin katı-sıvı ayrımları gelişir. Bebek tek tek elle yemekten hoşlanır ama aynı gıdayı yarı sulu yarı sıvı bir yemeği çatalla ezip kaşıkla yedirildiğinde bebek yutamaz. Çünkü onların grisi yoktur. Kısacası pirinci tek tek elle kolayca yiyen bebek, pirinçli rondolanmış bir çorbayı yerken sorun çıkarabilir. Yani sıvılar sıvı, katılar katı olarak ve elle yedirilmelidir.

4- Anne sütüne düşkünlük: Bu aydan sonra bebekler anne sütüne daha düşkünleşip ek gıdaları yemede sorun çıkarabilir. Gerçekte 9 aydan sonra anne sütünün besin değeri neredeyse yoktur ve anne sütü daha çok bağışıklık destekleyicisi olarak kullanılır. Bu nedenle özellikle gündüzleri anne sütünden çok ek gıda vermeye özen gösterilmelidir. 

Ayrıca Alev hanım, Sinem Olcay Kademoğlu'nun Annenin Rehberi adlı kitabı okumamı tavsiye etti. Özellikle kitapta anne sütü ile ilgili bölümlerde, çoğu doktorun bebeği sütten kesmek için en az 2 sene beklenmesini, ama kişilik gelişimi teorisyenlerinin ise 9-12 aylık sürede sütten kesmenin doğru olduğunu düşündüklerinin yazıldığından bahsetti. (Ben burada kimseyle anne sütünün faydası, bebeğin ne zaman sütten kesilmesi gerektiği...vb türünde tartışmalara girmeyeceğim.)

5- Sık yemek istememe: Bu aydan sonra bebekler günde 3-4 öğün yemek isterler. Bazı bebekler 4 saatten erken yemek yemek istemezler. Bu nedenle sabahla öğlen arasındaki ara öğün kaldırılarak meyveler yoğurda eklenip verilebilir. Ya da yoğurt öğlen yemeğinin yanında verilip ikindi meyve verilebilir.

6- Parmak gıdalarına düşkünlük: Bebekler elle yedirilen yemekleri kaşıkla yedirilenden daha çok tercih ederler. Hatta kendileri de iki parmak kullanabildikleri için önlerine konulmuş parmaklarıyla kavrayabilecekleri gıdaları severek yerler. Bu nedenle akşam yemeklerinde sofraya oturup önlerine yassılanmış tavuk budu, balık ya da ızgara köfte konduğunda (kavrayabilecekleri kadar küçük parçalara ayrılmış) severek yerler.

7- Gıda değişiklikleri: Bu aydan sonra kuzu eti, keçi ya da koyun peyniri serbesttir. Bebekler bamya, pırasa, yeşil soğan, enginar gibi sebzeleri tadabilirler. 2 günlük et hakları 1,5 ceviz büyüklüğüne ya da 1 tavuk buduna (baget) kadar çıkarılabilir. 1 günlük meyve hakları ise 3 porsiyona kadar çıkabilir.

Pirinç pilavı tek tek tadımlık olarak yedirilirken, bol sebzeli pişirilmiş bulgur pilavı öğün şeklinde verilebilir.

Tavuk Budu ile Sebze Sote
1 tavuk budu, 1 domates, 1 diş sarımsak, 2-3 sap maydonoz, yarım patates, yarım havuç, 10-15 adet bezelye.

Sebzeler ve tavuk budu ayrı ayrı haşlanır. Elle ufalanır ve karıştırılır. Üzerine domates ve sarımsak rendelenip bir taşım pişirilir ve ezilir.

Kuzu Eti ile Sebze Sote
Tavuk budu ile aynı şekilde pişirilir ancak et rondolanarak kullanılır.

Köfte
1 dilim rondolanmış ekmek, biraz yumurta sarısı, 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 arpacık soğanı, bir tutam kekik, 2-3 sap maydonoz, 1,5 ceviz içi iki kere çekilmiş kıyma.

Köfte malzeöeleri yoğrulur. Bir tanesi direkt olarak teflon tavada yağ ilavesi yapılmaksızın kısık ateşte pişirilip akşam yemeğinde önüne konur.

Köfte pirinç ya da bulgur eklenerek de yoğurulabilir ve sebze ilavesiyle sulu köfte yemeği de yapılabilir ve öğlen yemeğinde yedirilir.

Balık
Balık alerjiktir. Dikkatli tüketilmeli. Büyük balıklar yedirilmeli. (Levrek, çupra..vb.) Balık tercihen beyaz etli deniz balıkları olmalıdır. Kılçıklı daha küçük balıklar ileriki aylarda verilir. (Somon..vb) Balık en az haftada bir gün ve 2 kibrit kutusu kadar yedirilebilir. Fırında zeytinyağı, limon, sarımsak ve domates sosuylapişirilebilir. Pişirme sırasında yağlı kağıt kullanılabilir. Sosla pişirilmiş balık patates püresine konup yedirilebilir.Patates püresi haşlanmış patatese zeytinyağı, limon ve domates rendesi eklenerek hazırlanabilir. Balık aynı zamanda akşam bebeğin önüne ufalanarak da parmakla da yedirilebilir.

Sebze Soslu Makarna
Yarım patates, yarım havuç, yarım çarliston biber, 1 domates, 1 diş sarımsak, 1 kibrit kutusu peynir, 1 avuç makarna.

Önce sebzeler haşlanır. Haşlama sonrası suları süzülerek çıkarılır rendelenir. Sarımsak ve domates ilavesiyle bir taşım pişirilip iyice ezilir. Makarna sebze suyunda pişirildikten sonra üzerine sebze sosu eklenir. Bir kibrit kutusu peynir rendelenerek yedirlir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder