2 Ocak 2014 Perşembe

8. Ay Beslenme

Alternatif Kahvaltı

1 dilim rondolonmuş ekmek
1/2 kibrit kutusu taze kaşar
1/2 kibrit kutusu beyaz peynir
1 adet domates
1/2 yumurta sarısı
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1-2 damla limon



Ekmeğin üzerine peynirler ve yumurta sarısı rendelenerek eklenir. 1 adet orta boy domates (kabuksuz ve çekirdeksiz) az miktarda suyla önceden pişirilip soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kahvaltının üzerine eklenir. Son olarak zeytinyağı ve limon konularak karıştırılır.

Yeşil Mercimek Çorbası

1/2 ajda bardağı yeşil mercimek
1 arpacık soğanı
1 yemek kaşığı ev eriştesi
1 küçük domates rendesi
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
3-4 ajda bardağı su

Brokoli - Patates Püresi

Avuç içi kadar brokoli
1 küçük patates
1 diş sarımsak rendesi
1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1.5 ajda bardağı su

Önce patates haşlamaya başlanır, biraz haşlandıktan sonra brokoli, sarımsak rendesi ve pirirnç unu eklenir. Suyu çekince ocaktan indirilir, Üzerine zeytinyağı ve yoğurt eklenerek ezilir.

Karnabahar ve Patates Püresi


Avuç içi kadar karnabahar
1 küçük patates
1 diş sarımsak rendesi
1 tatlı kaşığı pirinç unu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1.5 ajda bardağı su

Önce patates haşlamaya başlanır, biraz haşlandıktan sonra karnabahar, sarımsak rendesi ve pirirnç unu eklenir. Suyu çekince ocaktan indirilir, Üzerine zeytinyağı ve yoğurt eklenerek ezilir.

Kuru Fasulye ya da Nohut

1 avuç kuru fasulye ya da nohut
2-3 ajda bardağı su
1/4 Salçalık kırmızı biber
1/2 havuş
2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Nohut ya da kuru fasulye haşlanır. Ocaktan indirdikten sonra kabukları soyulur. Soyulmuş kuru fasulye ya da nohut, haşlama suyu, havuç, kırmızı biber (çekirdekleri çıkartıldıktan sonra parçalanmadan konur) pişirilir. Ocaktan inince önce biberin dış zarı soyulup atılır sonra zeytinyağı eklenerek çatalla ezilir.

Cacık

1/2 Salatalık
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 ajda bardağı yoğurt
Çok az nane
1 dilim rondolonmuş ekmek

Sebzeli Erişte

3-4 dilim patates
1/2 Havuç
8-10 adet bezelye
1 diş sarımsak
1 avuç ev eriştesi
1 kibrit kutusu taze kaşar
2-3 ajda bardağı su

Önce sebzeler haşlanır. Daha sonra sebzeler çıkartılarak aynı suda erişteler haşlanır. Erişte suyunu çekince üzerine sebzeler parçalanarak konur ve sıcakken peynir rendelenir. Bu şekilde biraz rendelenir.


Not 1: Bu ay lahana ya da Brüksel lahanası da haftada 1 ya da 2 gün ve az miktarlarda çorbalarına eklenebilir.
Not 2: Bu yemekler ezilip elle kolayca yedirilebilir. Bu nedenle tavuk göğsü ya da kıyma eklenmemiştir. Ancak eski menüdeki çorbalara daha fazla kıyma ya da tavuk eklenerek (1.5 cevuz içi kıyma ya da 1.5 kibrit kutusu tavuk göğsü) et ihtiyacı böylece dengelenirb
Not 3: Ev yapımı mantı da aynı sebzeli erişte gibi pişirilebilir. Ancak yoğurt ilavesi yapılıp biraz rondolanır. (Mantı içi baharatsız hazırlanır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder